ATATÜRK’E AİT OLMAYAN SÖZLER

“Adalet Mülkün Temelidir”, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” “Köylü Milletin Efendisidir.” ve “Ya istiklal ya ölüm” yıllarca bu sözler bizlere atatürk’ün gibi okutuldu, öğretildi hatta mahkeme duvarlarını bile süsledi.halbuki gerçekler farklı idi.

Atatürk’e ait olmayan bir takım sözler, kendisi bu sözleri ilk ben söyledim gibi bir iddiada bulunmamış sonradan onun üzerinde bir etiket olarak kalmıştır.

Ne kadar yalan olsa da sahiplenmek yerine halkı o zamanlarda motive etmek adına en fazla alıntı yapmış olabileceği sözlerdir. 

ADALET MÜLKÜN TEMELİ

Bu doğru.. Söz doğru yani.. Sadece “Mülkün Temeli” sözüne ilişkin tarihçilerin teknik yönde itirazları var..  Ya mülk kavramı yerinde kullanılmamış ya da naklederken yol kazası olmuş..  Ama Hz.Ömer’in, “mülk” ifadesini, “devlet” anlamında kullandığını biliyoruz..  “Devletin esasını adalet teşkil etmezse o devlet temelsiz bir bina gibi çöker” anlamında.. Bugünkü mülkiyet kavramından biraz daha farklı yani.. Her hal ve şartta sözün aslı Hz.Ömer’e aittir..  Mustafa Kemal Atatürk ise çok isabetli olan bu sözü, adalet mekanizmasını anlamlandırırken kullanmıştır.. Atatürk’e yakın tarihçiler demek ki, tarihe böyle geçsin istedikleri için, sözün alıntı olduğunu yazmamış, Atatürk’e aitmiş gibi sunmayı tercih etmiş..

Hz.Ömer

EGEMENLİK MİLLETİNDİR

Mesela; “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”… Egemenlik milletin de, söz Atatürk’ün değil ki.. Mustafa Kemal’i, düşünceleriyle en çok etkilemiş olan ünlü Fransız düşünür Jean Jacques Rousseau’ya ait bu söz.. Öyle ki koltuğunun altından Rousseau yazılarını ayırmayan Atatürk, anayasa çalışmaları sırasında, açıkça milletvekillerine de Rousseau tavsiye etmiştir..

Jean Jacques Rousseau

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR

Doğru.. Köylü de milletin efendisi.. Fakat bu söz de, Atatürk’ten önce kullanıldı.. Kim tarafından?.. Kanuni Sultan Süleyman tarafından.. Mustafa Armağan, ‘Osmanlı’nın Mahrem Tarihi’nde bakın nasıl anlatır o sözün esasını; “.. Bir gün mahremleriyle görüşürken onlara “Velinimet-i âlem (dünyanın efendisi) kimdir?” diye sormuş. Onlar “Padişah efendimizdir” diye cevap verince Kanuni, “Hayır, dünyanın efendisi reâyadır ki, ziraat ve harâset (çiftçilik) emrinde huzur ve rahatı terk ile iktisab ettikleri nimetle bizleri it’âm ederler” demiştir..” Mustafa Armağan’ın naklettiği bu sözün, Atatürk’ün sözüyle arasındaki benzer yanı, ikisinin de çiftçinin ve köylünün efendi olarak tanımlanması..

Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı I.Süleyman

SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR.

Bir başka söz.. “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”..  Teknik bakımdan saçma sapan bir söz.. En basit tanımıyla söyleyecek olursak, bedensel engelli bireylerin sağlam kafaya sahip olamadıklarının tescili.. Bu da Atatürk’e ait değil zaten. Fakat Latin edebiyatı üzerine çalışan dil bilimciler sözün esasının “Juvénal”e ait olduğunu söylüyor.. Sözün orijinali;  “orandum est ut sit, mens sana in corpore sano..” Yani; ‘sağlam bir bedende sağlıklı bir kafa vermesi için dua etmelisin’ zamanla bugünkü halini almış.. Peki Atatürk bu sözü nereden biliyor? Çünkü bizzat kendi emriyle, askeri okullarda okutulmasını mecburi tuttuğu, Rus yazar Grigory Petrov’un ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ kitabında bu söz geçiyor..  Sonraları, Jean Christophe Grangé’ın ilk kitabı olan ‘Kızıl Nehirler’de de Juvénal’e ait olarak yazılmış.. (Jean Reno’nun filmi aynı zamanda)

Juvénal

HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR

Hz.Ali

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Şeyh Şamil

Birde aşağıdaki resimlerde ne kadar da uydurma oldukları belli olanlar var. Buyrun :))

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.

6.

6.

7.

7.

8.

8.

9.

9.

10.

10.

11.

11.

12.

12.

13.

13.

14.

14.

15.

15.

16.

16.

17.

17.

18.

18.

KAYNAK

2

Visited 115 times, 1 visit(s) today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir