Türkiye’ye gelen kaçak göçmenleri uzun uzun konuştuk. Ama Türkiye’den diğer ülkelere giden kaçak göçmenler ise nedense gündeme gelmiyor. Son 2 senede, benim tahminime göre en az 100.000 Türk, diğer ülkelere kaçak yollarla girerken, bunların çoğu da iltica başvurusunda bulundu. İltica başvurusunda en çok dile getirilenler “Kürt olduğum, Alevi olduğum, Ateist olduğum, Gay olduğum için Türkiye’de baskıya uğruyorum, hayatım tehlikede” gibi gerekçeler oluyor. Özellikle Meksika üzerinden Amerika’ya geçenler, toplam Turk kaçakların tahminimce %70’ini oluşturuyor. Bunların bir kısmı Amerika’da kalırken; bir bölümü de Kanada’ya geçerek, iltica başvurusunu bu ülkeye yapıyor. Bunun sebebi de, Amerika’nın zaman zaman iltica başvurularını reddederek, kaçakları deport etmesi. Kanada ise hemen hemen tüm başvuruları kabul ediyor. Ayrıca bu macera için kişi başı ortalama 10.000 $ ücret ödendiğini düşünürsek, Türk kaçakların bu maceraya harcadıkları paranın toplam 1 milyar Dolar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu kaçakları buralarda ne gibi yaşam koşulları bekliyor? En büyük sorun, İngilizce bilmemeleri elbette. Çoğunun İngilizce bilgisi başlangıç seviyesinde bile değil. Bu nedenle kaçak işçi çalıştıran yerlerde bile iş bulmaları çok zor oluyor. Genellikle 2,3 hatta 4-5 kişilik küçük gruplar halinde hareket ettikleri için, iş ve kalacak yer bulma imkanları daha da azalıyor. Ancak tek başlarına mücadele edebilmeleri de çok zor olduğundan, bir paradoks içinde debeleniyorlar. Şimdi takip eden mesajlarda, son günlerde sosyal medyaya yansıyan, Türk kaçakların feryatlarını kimlik belirtmeden paylaşıyorum. İçinde oldukları vaziyeti, bizzat kendi ağızlarından dinleyelim:
Kaçaklar içinde oldukları durumu anlatarak, yardım istiyor:
Daha bitmedi. Çaresizlik içinde her türlü işe razı olan kaçakların yardım talepleri devam ediyor:
Bu kaçakların sayısının çoğalması, son yıllarda Amerika ve diğer Batı ülkelerinin Türklerin vize başvurularına RET vermesinin de en büyük sebebidir.
Amerika’da ek olarak şöyle bir durum daha var. Amerika’ya yasal turist vizesi ile gelmiş olanlar ile Work & Travel programı ile gelen öğrencilerin bir bölümü de ülkeyi terketmiyor ve bir kısmı başka yasal bir vize statüsüne geçerken (F1 gibi), bir kısmı da bilerek kaçak duruma düşüyor. Bu da Amerika’nın vize reddinde etkili.