ÜNLÜ TÜRK MATEMATİKÇİLER

İçindekiler

MATRAKÇI NASUH

Türk, minyatürcü. Ayrıca matematik ve tarih konularında kitaplar da yazmış çok yönlü bir bilgindir.

Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor.

Kâtip Çelebi ölüm tarihi olarak 1533’ü vermekteyse de, bunun doğru olmadığı bugün kesinleşmiştir.

Çeşitli kaynaklarda onun 1547’den, 1551’den, 1553’ten sonra ölmüş olabileceği ileri sürülmektedir.

Yaşamı üstüne bilgi de yok denecek kadar azdır.

Saraybosna yakınlarında doğduğuna, dedesinin devşirme olduğuna ilişkin kesinleşmemiş ipuçları vardır.

Enderun’da okumuştur.

Matrakçı ya da Matrakî adıyla anılması, lobotu andıran sopalarla oynandığı ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen “matrak” oyununda çok usta olmasından ve belki de bu oyunun mucidi bulunmasından ileri gelmektedir.

Nasuh ayrıca çok usta bir silahşördü.

Bu nedenle Silahî adıyla da anılırdı.

Türlü silah ve mızrak oyunlarındaki ustalığı nedeniyle Osmanlı ülkesinde “üstad” ve “reis” olarak tanınması için 1530’da I. Süleyman (Kanuni) tarafından verilmiş bir beratı da vardı.

Çeşitli silahların nasıl kullanılacağını ve dövüş yöntemlerini anlatan Tuhfetü’l-Guzât adlı bir kılavuz kitap bile yazmıştı.

Nasuh, özellikle geometri ve matematik alanlarında önemli bir bilim adamıydı.

Uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamış ve bu konuda kendinden sonra gelenlere önderlik etmiştir.

Matematiğe ilişkin iki kitabı Cemâlü’l-Küttâb ve Kemalü’l- Hisâb ile Umdetü’l-Hisâb’ı I. Selim (Yavuz) döneminde yazmış ve padişaha adamıştır.

BU YAPITLARDAN SONUNCUSU UZUN YILLAR MATEMATİKÇİLERİN ELKİTABI OLARAK KULLANILMIŞTIR.

MOLLA LÜTFİ (? – 1495)

15. yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıd dönemlerinde yaşamış meşhur matematikçilerdendir.

Sinan Paşanın ve Ali Kuşçunun talebesi olmuş, Ali Kuşçudan öğrendiği matematik bilgilerini Sinan Paşaya aktarmıştır.

Böylece Sinan Paşa, onun vasıtasıyla matematik öğrenmiştir.

Sinan Paşanın tavsiyesiyle, Fatih, Molla Lütfyi, özel kütüphanesinin müdürlüğüne getirmiştir.

Molla Lütfi, bu sayede pek çok değerli kitaptan değişik bilimleri öğrenme fırsatına sahip olmuştur.

Sinan Paşa, Fatih tarafından Sivrihisara sürülünce, Molla Lütfi de hocası ile birlikte gitmiş, Sultan II. Beyazıdın tahta çıkmasının ardından hocasıyla birlikte İstanbula dönmüştür.

Önce Bursadaki Yıldırım Beyazıd Medresesinde, sonra Filibede ve Edirnede medrese hocalığı yapmıştır.
Molla Lütfi, çevresindeki devlet erkanına ve bilginlere latife yaparak onları eleştirdiğinden, çoğu kimse tarafından sevilmezdi.

Fatih Sultan Mehmetle bile iki arkadaş gibi şakalaşırdı.

Kendisini çekemeyen bazı kimselerin, dinsizlik suçlamaları nedeniyle kovuşturmaya uğradı ve Sultan Beyazıd döneminde idam edildi.

Ölümü üzerine pek çok kimse yas tutmuş, tarihler düşmüş ve şehit sayılmıştı.
Molla Lütfinin, çoğu Arapça olan eserleri 17. yüzyıla kadar elden düşmemiştir.

Tazifül-Mezbah (Sunak Taşının İki Katının Bulunması Hakkında) adlı kitabı iki bölümden oluşur.

Birinci bölümde kare ve küp tarifleri, çizgilerin ve yüzeylerin çarpımı ve iki kat yapılması gibi geometri konuları ele alınmıştır.

İkinci bölümde ise meşhur Delos problemi incelenmiştir.

Molla Lütfinin, bu problemi, İzmirli Theon;un eserinden öğrendiği anlaşılmaktadır.

İzmirli Theon, İskenderiye kütüphanesinin müdürü Eratosthenese atıfla, Delos adasında büyük bir veba salgını çıkınca, ahalinin, Apollon rahibine müracaat ederek bu salgının geçmesi için ne yapmak gerektiğini sorduklarında, rahibin tapınaktaki sunak taşını iki katına çıkarmalarını tavsiye ettiğini, böylece kolaylıkla çözülemeyecek bir matematik problemi ortaya çıkmış olduğunu yazar.

Mimarlar bu işi başaramıyınca, Platonun yardımını isterler.

Platon, rahibin sunak taşına ihtiyacı olduğundan değil, Yunanlılara matematiği ihmal ettiklerini ve küçümsediklerini söyleme maksadında olduğunu bildirdikten sonra, problemlerin orta orantı ile çözüleceğini ifade etmiştir.

Molla Lütfi, işte bu hikayeye dayanarak eserini yazmıştır.

Kitabında, küpün iki kat yapılmasının, yanına başka bir küp ilave etmek demek olmayıp, onu sekiz defa büyütmek demek olduğunu açıklar.

Molla Lütfi Mevzuatül Ulüm (Bilimlerin Konuları) adlı eserinde de yüz kadar bilimi tasnif etmiştir.

İlk doktoralı matematikçimiz . İstanbul Yüksek Mühendis mektebi’ni bitirdikten (1914) sonra Berlin Üniversitesi’nde Albert Einstein’in yanında doktorasını yaptı (1919).

Türkiye’ye dönünce, bitirdiği okulda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

Üniversite reformunu hazırlayan kurulda yer aldı.

Yeni kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde analiz profesörü ve dekan olduğu gibi Yüksek Mühendis Mektebi’nde de ders vermeye devam etti.

Yüksek Mühendis Mektebi İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönüştürülünce buradan ayrıldı ve yalnızca İstanbul Üniversitesi’nde çalışmaya devam etti.

Daha sonra burada ordinaryüs profesör oldu.

1948 YILINDA FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞI’NA GETİRİLDİ.

KERİM ERİM

(1894 – 1952)1940 – 1952 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı Matematik Enstitüsü-‘nün başkanlığını yaptı.

TÜRKİYE’DE YÜKSEK MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN YAYGINLAŞMASINDA VE ÇAĞ-DAŞ MATEMATİĞİN YERLEŞMESİNDE ETKİN ROL OYNADI.

MEKANİĞİN MATEMATİK ESASLARA DAYANDIRILMASINA DA ÖNCÜLÜK ETTİ. MATEMATİK VE FİZİK BİLİMLERİNİN FELSEFE İLE OLAN İLİŞKİLERİ ÜZERİNDE DE ÇALIŞMALARDA BULUNAN ERİM’İN ALMANCA VE TÜRKÇE YAPITLARI BULUNMAKTADIR.

BUNLARDAN BAZILARI ŞUNLARDIR:
NAZARİ HESAP(1931), MİHANİK(1934), DİFERANSİYEL VE İNTEGRAL HESAP(1945), ÜBER

SELMAN AKBULUT

Prof. Dr. Selman Akbulut, 1971 yılında California Üniversitesi (Berkeley) Matematik Bölümü’nden mezun olmuştur.

Prof. Dr. Akbulut, 1975 yılında aynı üniversitede doktora eğitimini tamamlayarak, 1976 yılında Wisconsin Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başlamıştır.
1978 – 1980 yılları arasında Rutgens Üniversitesi’nde, 1980 – 1981 yıllarında Michigan State Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent; 1983 – 1986 yılları arasında aynı üniversitede Doçent olarak çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Akbulut 1986 yılında profesörlüğe yükselmiştir ve halen Michigan State Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Akbulut, 1975 – 1976, 1980 – 1981 yıllarında Advanced Study Institute’da, 1982 – 1983 yıllarında Max – Planck Enstitüsü ve 1984 – 1985 yıllarında California Üniversitesi, Mathematical Sciences Research Institute’de çalışmalarda bulunmuştur.
Prof. Dr. Akbulut, Türk Matematik Derneği, Amerikan Matematik Derneği ve Doğa – Türk Matematik Dergisi Editörler Kurulu’na üyedir.
Prof. Dr. Selman Akbulut’un Uluslararası Science Citation Index’ce taranan hakemli dergilerde çıkmış 29 yayını vardır ve bu yayınlara 1991 yılı sonu itibariyle 239 atıf yapılmıştır.

HAREZMİ

Horasan bölgesinde bulunan harezm(bugünkü Türkmenistan’ın Khiva )şehrinde dünyaya gelen Harezmi’nin tam adı Abdullah bin Musa el-Harezmi’dir. Harezm’de temel eğitimimini alan Harezmi gençlinin ilk yıllarında Bağdat’taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir.

İlmi konulara doyumsuz denilebilecek seviyedeki bir aşkla bağlı olan Harezmi ilmi konularda çalışma idealini gerçekleştirmek için Bağdat’a gelir ve yerleşir.

Devrinde bilginleri himayesi ile meşhur olan abbasi halifesi Mem’un Harezmideki ilm kabliyetten haberdar olunca onu kendisi tarafından Eski Mısır, Mezopotamya, Grek ve Eski hint medeniyetlerine ait eserlerle zenginleştirilmiş Bağdat Saray Kütüphanesinin idaresinde görevlendirilir.

Daha sonra da Bağdat Saray Kütüphanesindeki yabancı eserlerin tercümesini yapmak amaıyla kurulan bir tercüme akademisi olan Beyt’ül Hikme ‘de görevlendirilir.

Böylece Harezmi Bağdat’ta inceleme ve araştırma yapabilmek için gerekli bütün maddi ve manevi imkanlara kavuşur.

Burada hayata ait bütün endişelerden uzak olarak matematik ve astronomi ile ilgiliaraştırmalarına başlar.

Bağdat bilim atmosferi içerisinde kısa zamanda üne kavuşan Harezmi Şam’da bulunan Kasiyun Rasathanesin’de çalışan bilim heyetinde ve yerkürenin bir derecelik meridyen yayı uzunluğunu ölçmek için Sincar Ovasına giden bilim heyetinde bulunduğu gibi Hint matematiğini incelemek için Afganistan üzerinden Hindistana giden bilim heyetine başkanlık da etmiştir.

Harezmi ‘nin latinceye çevrilen eserlerinden olan ve ikinci dereceden bir bilinmeyenli ve iki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözümlerini inceleyen El-Kitab ‘ul Muhtasar fi ‘l Hesab ‘il cebri ve ‘l Mukabele adlı eseri şu cümleyle başlar :

“Algoritmi şöyle diyor: Rabbimiz ve koruyucumuz olan Allah ‘a hamd ve senalar olsun”

ESERLERİ:
MATEMATİK İLE İLGİLİ ESERLERİ ;
1)EL-KİTAB’UL MUHTASAR Fİ’L HESAB’İL CEBRİ VE’L MUKABELE
2) KİTAB AL-MUHTASAR FİL HİSAB EL-HİND
3) EL-MESAHAT
ASTRONOMİ İLE İLGİLİ ESERLERİ;
1) ZİYC ‘UL HAREZMİ
2)KİTAB AL-AMAL Bİ ‘L USTURLAB
3)KİTAB ‘UL RUHNAME
COĞRAFYA İLE İLGİLİ ESERİ;
KİTAB SURAT AL-ARZ
TARİH İLE İLGİLİ ESERLERİ
KİTAB ‘UL TARİH

SALİH ZEKİ

XIX. yüzyılın ikinci yarısında yetişmiş, değerli eserler vererek, 57 yaşında hayata gözlerini kapamış, bir ilim ve fikir adamıdır. Salih Zeki Bey, 1864 yılında İstanbul’da doğmuştur.

Ortaöğrenimini Darüşşafaka’da görmüş, yüksek öğrenimini Paris’te elektirk mühendisliği bölümünü bitirmiştir.
Salih Zeki, Darüşşafaka ve Mühendis Mektebi’nde matematik ve fizik dersleri okutmuştur.

Daha sonraki çalışmalarının tümünü üniversiteye vermiştir.

Bugünkü gerçek üniversitenin kurucusu salih Zeki’dir.

Türkiye’ye, matematik, fizik ve fen derslerini batılı yöntemleriyle ilk getiren odur.

Birçok gazete ve dergide çıkan güzel yazılarıyla Türk gençliğini edebiyat kadar matematiğe yönelten ve matematiği sevdiren yine o olmuştur.
Salih Zeki, aydın fenciler silsilesinin en dikkate değer son halkasıdır.

İLK VE ORTAÖĞRENİMİN İHTİYACI OLAN MATEMATİK, GEOMETRİ, CEBİR, ASTRONOMİ, TRİGONOMETRİ VE FİZİK KİTAPLARINDAN BAŞKA BİNLERCE SAHİFEYİ BULAN, YÜKSEK SEVİYEDEKİ DARÜLFÜNUN DERS KİTAPLARI YAZMIŞ; FELSEFİ KONULARDA TELİF-TERCÜME ESERLER BIRAKMIŞ, BİLİM TARİHİ İLE İLGİLİ İNCELEMELER YAYINLAMIŞ, BİZZAT MİZAN-I TEFEKKÜR ADLI BİR MATEMATİK KİTABI YAZMIŞ, ANIT BİR ESER OLARAK KAMUS-I RİYAZİYAT’I HAZIRLAYARAK BUNUN İLK CİLDİNİ YAYINLAMIŞTIR

ULUĞ BEY

(1393 – 1449)Türk matematikçilerinden birisi olan Uluğ Bey, Timur’un erkek torunlarından hükümdar olanlardan birinin oğludur.

Asıl adı Mehmet’tir. Fakat o, daha çok Uluğ Bey adı ile ünlü olmuştur.

1393 yılında Sultaniye kentinde doğmuştur.

Timur’un öldüğü sıralarda Uluğ Bey Semerkant’ta bulunuyordu.

Semerkant ve Maveraünnehir, Mirza Halil Sultan’ın saldırısı ve işgali üzerine babasının yanına gitmek zorunda kalmıştır.

Babası buraları yeniden yönetimine alarak on altı yaşında olan Uluğ Bey’e yönetimini bırakmıştır.

Uluğ Bey, bu tarihten sonra, hem hükümeti yönetmiş ve hem de öğrenimine devam etmiştir.
Uluğ Bey, bilgin ve olgun bir padişahtı.

Boş zamanını kitap okumak ve bilginlerle ilmi konular üzerinde konuşmakla geçirirdi.

Tüm bilginleri yöresinde toplamıştı.

Uluğ Bey, dikkatlice okuduğu kitabı kelimesi kelimesine hatırında tutacak kadar belleği vardı.

Matematik ve astronomi bilgileri oldukça ileri düzeydeydi.

Bir söylentiye göre, kendi falına bakarak, oğlu Abdüllatif tarafından öldürüleceğini görmüş ve bunun üzerine oğlunu kendisinden uzak tutmayı uygun görmüştür.

Baba ile oğlu arasındaki bu soğukluk, Uluğ Bey’in küçük oğluna karşı olan yakınlığı ile daha da şiddetlenmiş ve sonunda Uluğ Bey’in korktuğu başına gelmiştir.
Uluğ Bey, Semerkant’ta bir medrese ve bir de rasathane yaptırmıştır.

Kadı Zade bu medreseye başkanlık etmiştir.

Rasathane için yörede bulunan tüm mühendis, alim ve ustaları Semerkant’a çağırmıştır.

Kendisi için de bu rasathanede bir oda yaptırarak tüm duvar ve tavanları gök cisimlerinin manzaralarıyla ve resimleriyle süsletmişti.

Rasathanenin yapım ve rasat aletleri için hiç bir harcamadan kaçınmamıştır.

Bu gözlemevinde yapılan gözlemler, ancak on iki yılda bitirilebilmiştir.
Gözlemevinin yönetimini Kadı Zade ile Cemşid’e vermiştir.

Cemşid, gözlemlere başlandığı sırada ve Kadı Zade de gözlemler bitmeden ölmüştür.

Gözlemevinin tüm işleri o zaman genç olan Ali Kuşçu’ya kalmıştır.

Bu gözlem üzerine Uluğ Bey, ünlü Zeycini düzenlemiş vebitirmiştir.

Zeyç Kürkani veya Zeyç Cedit Sultani adı verilen bu eser, birkaç yüzyıl doğuda ve batıda faydalanılacak bir eser olmuştur.

Zeyç Kürkani bazı kimseler tarafından açıklanmış ve Zeyç’in iki makalesi 1650 yılında Londra’da ilk olarak basılmıştır.

Avrupa dillerinin birçoğuna, çevrilmiştir.

1839 yılında cetvelleri Fransızca tercümeleriyle birlikte, asıl eser de 1846 yılında aynen basılmıştır.
Zeyç Kürkani’nin asıl kopyalarından biri Irak ve İran savaşlarından sonra Türkiye’ye getirilmiş ve halen Ayasofya kütüphanesindedir.

BİR HİLE İLE OĞLU ABDÜLLATİF TARAFINDAN 1449 YILINDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR.

ÖMER HAYYAM

Doğum: 18 Mayıs 1048, İran – Ölüm: 4 Aralık 1131, İran
Ömer Hayyam, son derece karışık politik yapıya sahip bir bölgede yaşamıştır.

1038-1040 yılları arasında, Selçuklular Mezopotamya, Suriya, Filistin ve İranın büyük bölümünü de kapsayan bir coğrafyaya hakim olmuşlardı.

1055 yılında Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey Bağdatı da ele geçirmişti.

Hayyamın gençliği, Selçuklu egemenliğindeki topraklarda geçmiştir.
Hayyam, gençlik yıllarında felsefe öğrenimi görmüştür.

Bu yıllarda edebiyatla da ilgilenmeye başlamıştır.

Hayyam bir dönem şiir de yazmıştır.

Ancak Hayyamın en başarılı olduğu alan matematik ve astronomidir.

Hayyam, yaşadığı bölge itibarıyla, eğitimin çok zor olduğu bir ortamda büyümüştür.

Bu konuda, Cebir problemlerinin ispatı üzerine adlı eserinin girişinde eğitim yıllarının çok zor geçtiğini anlatmıştır.
Hayyam, sıradışı bir matematikçiydi.

Çok üstün bir zekası vardı.

25 yaşından önce Aritmetik problemleri adlı eseri de dahil olmak üzere bir çok eser yazmıştır.

1070 yılında Orta Asyadaki en eski şehirlerden biri olan Samarkanda yerleşmiştir.

Samarkandın önemli hukukçularından Abu Tahir, kendisini desteklemiş ve ünlü eseri Cebir problemlerinin ispatı üzerine adlı çalışmasında kendisine yardımcı olmuştur.
Selçukluların kurucusu Tuğrul Bey, Eshafan şehrini, imparatorluğun başkenti yapmış ve 1073 yılında da torunu Malik Şahı Eshafan şehrinin yönetmek üzere görevlendirmiştir.

Malik Şah, Hayyamı Eshafana davet ederek orada bir gözlemevi açmasını istemiştir.

Hayyam bu isteği kabul etmiş ve gözlemevini kurmuştur.

Bu gözlemevinde sonraki 18 yıl çalışmış ve bilim adamlarına başkanlık etmiştir.

Bu yıllarda Hayyam çok önemli gözlemler yapmış ve astronomi tabloları çıkarmıştır.
Hayyam, Eshafanda yaptığı gözlemlerin sonucunda bir yılı, 365,24219858156 gün olarak ölçmüştür.

Bu ölçüm neredeyse tam olarak kesin doğru bir ölçüm kabul edilebilir.

Aynı zamanda bu ölçüm, o ana dek yapılan en doğru ölçüm olma özelliğini de taşımaktadır.
1092 yılında başgösteren olaylar, Hayyamın bilimsel çalışmalarını ve sakin yaşamını bozmuştur.

1092de Malik Şah ölmüş ve veziri Nizam al-mulk öldürülmüştür.

Bu olaylar sonucu yönetimi iki yıl, Malik Şahın ikinci karısı sürdürmüş ancak bu dönem bir çok kargaşaya sebep olmuştur.

Bu yıllarda, ortodoks Müslümanlar tarafından Hayyamın çalışmaları sürekli engellenmiştir ve Hayyam, birkaç defa saldırıya uğramıştır.

Bu olumsuz duruma karşın Hayyam, bilimsel çalışmalarını 1118 yılına kadar Eshafanda sürdürmüştür.
1118 yılında Malik Şahın üçüncü oğlu Sanjar Selçuklu hükümdarı olmuştur.

Bu dönemde Hayyamın Eshafandan ayrıldığı ve Selçukluların yeni başkenti olan Türkmenistandaki Merv şehrine yerleştiği bilinmektedir.
Hayyamın en önemli cebir çalışması, Cebir problemlerinin ispatı üzerine adlı eserden önce yazdığı cebir notlarında kübik denklemlerin (üçüncü derece denklemlerin) çözümünü göstermiştir.
Hayyamın en önemli eseri, yukarıda da belirtildiği üzere, Cebir problemlerinin ispatı üzerine adlı çalışmasıdır.

Bu çalışmasında, üçüncü derece denklemlerin çözümünü, kesişen konik parçalarını kullanarak yapmıştır.

Hayyam, konik parçaları kullanarak, üçüncü derece denklemlerin çözümü için yöntem geliştiren ilk matematikçidir.
Hayyam, üçüncü derece denklemlerin birden fazla çözümü, yani kökü olabileceğini söylemiştir.

Bazı denklemlerin iki kökünü bulsa da üç kökünü birden bulamamıştır.
Hayyamın kaybolan eserlerinden birinde Pascal üçgenini de incelediği düşünülmektedir.

Ancak Pascal üçgenini ilk inceleyen matemtikçi, Hayyam değildir.

AL-KARAJİNİN BU KONUDA BİR ÇALIŞMASI ÖNCEKİ DÖNEMLERDE OLMUŞTUR.

CAHİT ARF

1910 yılında Osmanlı İmpratorluğu sınırları içerisindeki Thessalonikide doğdu.

Doğumundan iki yıl sonra Balkan savaşları başladı.

Savaşdan dolayı Arf”ın ailesi İstanbul’a taşındı.

Ve 4 yaşındayken İstanbul’da okula başladı.

Kendisi o günleri şöyle dile getirir:

” Okulda diğer çocuklarla oyun oynayamadım çünkü üzgündüm.

Sonra eğitimime Beşiktaş Sultanişi’nde devam ettim.

Yangından sonra Beşiktaşı terkettik ve başka bir yere gittik.

Sonunda Sülaymaniye’de bir ev kiraladık.

Sonra stanbul Sultanişine kaydımı aldırdım.

Aynı şey ordada oldu.

Ailem beni beni oradan almadı ve okul iyi gidiyordu.”

1919 yılında Arf’ın ailesi yine taşındı, bu sefer Ankara’ya, fakat bir süre sonra İzmir’e kalıcı olarak yerleşmeden önce kısa bir süreliğine İstanbul’a tekrar döndüler.

Cahit Arf’ın matematiğe ilgisi İzmir’de okuduğu yıllarda hocasının Euclid Geometrisi problemlerini çözmede onu teşvik etmesiyle başlamıştır.

1926 ailesi Cahit Arf”ı okuması için Fransa’ya gönderdi.

” Beni anlamın arkadaşlarıyla yaşamam için Fransa’ya gönderdiler.

Orada St. Louis Lycee kayıt yaptırdım.

Fazla Fransızca bilmiyordum sadece okulda konuşulan kadar…

Matematik sınavından en iyi dereceleri ben alıyordum bu yüzden üç yıllık Lycee yı iki yıl içinde bitirdim fakat sonra babamın frankları bitmeye başlamıştı, ve Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldım. ”

Arf eğitimine Paris’te devam edebilmek için burs kazandı ve Fransa’ya geri döndü.

İki yıl sonra Ecole Normale Superiure’yi bitirdi.

Cahit Arf doktorasını tamamlamak için İstanbul’a öğretmen olarak geri döndü.

Ardından İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümüne kabul edildi.

Ve matematik çalışmalarına devam etme kararı aldı.

1937 de Helmut Hasse’ nin denetiminde doktorasın yapmak için Göttingen Üniversitesine gitti.

1938 de doktora çalışmasını bitirdi.

Arf Almanya’dan döndüğü İstanbul Üniversite’sinde 1962 yılına kadar çalıştı.

1943 yılında profesörlüğe yükseldi ve 1955 te ise Ordinaryus Profesör ünvanını aldı.

1963 yılında İstanbul’daki Robert Kollejinde öğretmenlik yaptı.

1964-1966 yılları arasında Birleşik Amerika’da Princeton enstitüsünde yüksek çalışmalar yaptı ve 1967 ‘de geri döndü.

Ve Orta Doğu Teknik Üniversitesine katıldı.

1980 ‘de emekliye ayrıldıktan sonra İstanbul’da yaşadı.

Cahit Arf bilimsel ve teknik araştırmaların Turkiye’deki merkezi olan TÜBİTAK’ın kurulmasında belirgin bir rol oynadı.

1985 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.

Arf, matematiğe yepyeni çalışmaları ile yaptığı katkıları dolayısıyla birçok ödül almıştır ve kariyerinde en çok ayırt edici olan ödül ise İnönü ödülüdür.

Bu şekilde Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden birçok onursal doktoralık almıştır.

Arf, Türkiye’de günümüz matematikçilerinin birçoğunun eğitimine yalnızca ders notları ile değil aynı zamanda konferans ve seminerlerindeki parlak tartışmaları ile de katkıda bulunmuştur.

Arf ile yakın temas kurma olanağına sahip olanlar onun matematiğe ve genelde bilime olan bağlılığından derin etkilenmişlerdir.

Özellikle genç matematikçilere yardım etmiş ve onlara güzel tavsiyeler vererek bol bol cesaretlendirmiştir.

Arf’ın en önemli çalışmalarının birçoğu cebrik sayılar teorisi üzerineydi ve o topolojide birçok uygulama bulan Arf invaryantlarını keşfetmiştir.

Onun ilk çalışması özellikle karakteristiği 2 olan cisimlerde quadratik formlara ilişkindi.

O, yalnızca kendi keşfi olan Arf invaryantları ile tanınmamakta hatta bir cebirsel geometri uygulaması olan Hasse-Arf teoremi ile de hatırlanmaktadır.

Halka teorisinde de Arf halkaları kendi adıyla anılmaktadır.

Arf çalışmalarına ek olarak uygulamalı matematikte serbest sınırlar ile sınırlandırılmış elastik düzlem yüzeyler üzerine birkaç makale ve istatiksel mekanikte küme genişlemelerinin cebrik yapılarına ilişkin bir makale yazmıştır.

Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990’da 3 ve 7 Eylül tarihleri arasında Arf’in onuruna Silivri’de gerçekleştirilmiştir.

Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslarda 1984’te İstanbul’da yapılmıştır.

Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur.

O, bir kalp rahatsızlığı ile bu dünyaya gözlerini yummuş ve İstanbul’da defnedilerek İstanbul üniversitesinde bir tören düzenlenmiştir.

ALİ KUŞCU

Türk-İslam Dünyası astronomi ve matematik alimleri arasında, ortaya koyduğu eserleriyle haklı bir şöhrete sahip Ali Kuşçu, Osmanlı Türkleri’nde, astronominin önde gelen bilgini sayılır.

“Batı ve Doğu Bilim dünyası onu 15. yüzyılda yetişen müstesna bir alim olarak tanır.”

Öyle ki; müsteşrik W .Barlhold, Ali Kuşcu’yu “On Beşinci Yüzyıl Batlamyos’u” olarak adlandırmıştır.

Babası, Uluğ Bey’in kuşcu başısı (doğancıbaşı) idi.

Kuşçu soyadı babasından gelmektedir.

Asıl adı Ali Bin Muhammet’tir.

Doğum yeri Maveraünnehir bölgesi olduğu ileri sürülmüşse de, adı geçen bölgenin hangi şehrinde ve hangi yılda doğduğu kesinlikle bilinmektedir.

Ancak doğum şehri Semerkant, doğum yılının ise 15. yüzyılın ilk dörtte biri içerisinde olduğu kabul edilmektedir.

16 Aralık 1474 (h. 7 Şaban 879) tarihinde İstanbul’da ölmüş olup, mezarı Eyüp Sultan Türbesi hareminde bulunmaktadır.

Ölüm tarihi; torunu meşhur astronom Mirim Çelebi’nin (ölümü, Edirne 1525) Fransça yazdığı bir eserin incelenmesi sonucu anlaşılmıştır.

Mezar yerinin 1819 yılına kadar belirli olduğu ve hüsn-ü muhafazasının yapıldığı; ancak 1819 yılından sonra, Ali Kuşcu’ya ait mezarın yerine, zamanının nüfuzlu bir devlet adamının mezar taşının konmuş olduğu anlaşılmaktadır.
Uluğ Bey’in Horasan ve Maveraünnehir hükümdarlığı sırasında, Semerkant’ta ilk ve dini öğrenimini tamamlamıştır.

Küçük yaşta iken astronomi ve matematiğe geniş ilgi duymuştur.

Devrinin en büyük bilginlerinden; Uluğ Bey , Bursalı Kadızade Rumi, Gıyaseddün Cemşid ve Mu’in al-Din el-Kaşi’den astronomi ve matematik dersi almıştır.

Önce,Uluğ Bey, tarafından 1421 yılında kurulan Semerkant Rasathanesi ilk müdürü, Gıyaseddün Cemşid’in, kısa süre sonra da Rasathanenin ikinci müdürü Kadızade Rumi’nin ölümü üzerine, Uluğ Bey Rasathaneye müdür olarak Ali Kuşcu’yu görevlendirmiştir.

Uluğ Bey Ziyc’inin tamamlanmasında büyük emeği geçmiştir.

Nasirüddün Tusi’nin Tecrid-ül Kelam adlı eserine yazdığı şerh, bu konuda da gayret ve başarısının en güzel delilini teşkil etmektedir.

Ebu Said Han’a ithaf edilen bu şerh, Ali Kuşcu’nun ilk şöhretinin duyulmasına neden olmuştur.
Kaynakların değerlendirilmesi sonucu anlaşılmaktadır ki; Ali Kuşcu yalnız telih eseriyle değil, talim ve irşadıyle devrini aşan bir bilgin olarak tanınmaktadır.

Öyle ki; telif eserlerinin dışında, torunu Mirim Çelebi, Hoca Sinan Paşa ve Molla Lütfi (Sarı Lütfi) gibi astronomların da yetişmesine sebep olmuştur.

Bu bilginlerle beraber, Ali Kuşcu’yu eski astronominin en büyük bilginlerinden birisi olarak belirtebiliriz.
ESERLERİ:
Ali Kuşcu’nun özellikle, matematik ve astronomi ile ilgili eserleri, gerçek ilmi kişiliğini ortaya koymaktadır.

BU ESERLERİNİN ADLARI ŞUNLARDIR;
RİSALE-İ Fİ’L HEY’E (ASTRONOMİ RİSALESİ)
RİSALE-İ Fİ’L FEHİYE (FETİH RİSALESİ)
RİSALE-İ HİSAP (ARİTMETİK RİSALESİ)
RİSALE-İ MUHAMMEDİYE (CEBİR VE HESAP KONULARINDAN BAHSEDER)
TECRİD’ÜL KELAM (SÖZÜN TECRİDİ)
RİSALE-İ ADUDİYE
UNKUD-ÜZ ZVEHİR Fİ MAN-ÜL CEVAHİR (MÜCEVHERLERİN DİZİLMESİNDE GÖRÜLEN SALKIM)
VAAZ
İSTİARAD

AHMET FERGANİ

9. yüzyılın başlarında dünyaya geldiği kabul edilen ünlü matematik ve astronomi bilgini Ahmet Ferganî, çağının bilim ve kültür merkezlerinden olan Türkistan’ın Fergana bölgesindendir.

Bilim ve kültür tarihimizin birinci elden kaynakları olan tezkireler (biyografik eserler)de doğum tarihi ile ilgili bir bilgi bulunmamakla birlikte kendisi gibi bir astronom olan babasının adının Muhammed, dedesinin ise Kesir olduğu kayıtlıdır.
Ahmet Ferganî, ilk öğrenimini ünlü bilginlerin yetiştiği Fergana’da yaptı ve büyük bir ihtimalle astronomi konusundaki bilgilerini babasından aldı.

Belli bir seviyeye geldikten sonra da mevcut bilgilerine yeni bilgiler katmak amacıyla da, çağının bilim, kültür ve aynı zamanda halifelik merkezi olan Bağdat’a geldi.

Ömrünün yarısına yakınını burada geçiren Ferganî, kısa sürede matematik ve astronomi konularındaki bilgisini Bağdat bilim çevresine kabul ettirip, bilimin gelişmesine olan katkılarıyla bilim tarihinde adlarından övgüyle bahsedilen Abbasi halifelerinden Me’mun ve el-mütevekkil döneminin en ünlü bilginleri arasına girdi
861 yılında halife el-Mütevekkil tarafından Nil ırmağı kıyısında yapılan ölçüm işlerini yürütmesi için Mısır’a gönderilen Ferganî’nin, bundan sonraki yaşamı bilinmiyor.

Visited 95 times, 1 visit(s) today

2 comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir